facebook

Радио-телевизионен център на НБУ

Проекти

proekti_1050x399_crop_478b24840a
 • ВИЗУАЛЕН АКАДЕМИЧЕН АРХИВ НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
 •  

  Неочаквано по обхват и дълбочина разбиране за днешния български патриотизъм, както и емоцията на личния спомен, свързан с осъзнаването му. Значим и вълнуващ резултат, създаден от осем различни гледни точки на преподаватели от НБУ, чийто девиз е :“Да не се боим от разнообразието!“.

   

  Проект "Визуален академичен архив" на проф. Светла Христова

  Режисьор на продукцията е гл. ас.д-р Борислава Димова

  Продуцент е проф. Людмил Христов

  Всички интервюта с участниците в епизода са заснети от операторите Радослав Бадов и Самуил Нинков в телевизионното студио на Радио-телевизионния център на Нов български университет

  Монтаж: Йосиф Кокончев

  Автор на музиката: Боян Христов Аранжимент и изпълнение В11

  Звук: Димитър Бенков

  Графичен дизайнер: д-р Петко Якимов

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Kady Rey & Veronika Nacheva - MOMA (Official Video)
 •  

  Сътворено от талантите на New Bulgarian University! Мома!
   
  Музика: Kady Rey
  Текст: Вероника Начева, Kady Rey
  Изпълнение: Вероника Начева
  Режисура: Борислава Цветкова
  Снимки и монтаж: Никола Александров

   

 • Студентско предаване „Филмари“
 •  

  „Филмари“ е курсова задача от есенния семестър на студентите от „Кино и телевизия“, която отново успя да се превърне в цяло предаване.

  Темите на изданието са: игралното кино, анимацията, сериалите, специалните ефекти през погледа на студенти и преподаватели от университета. Водещите са опитна телевизионна журналистка и известен влогър. А ако искате да разберете кои са те, какво е общото между Джеймс Камерън и Иван Звездев, кой направи интервю с Брад Пит и как се убеждава всеизвестният ни колега Пешо да гостува пред камера, ами... гледайте!

   

 • Проф. Екатерина Михайлова за Конституцията, гласуването и правата ни
 • Един разговор (в две части) на журналиста Борислав Вълов, Университетски театър НБУ с проф. Екатерина Михайлова, Департамент Право НБУ, ДЕПАРТАМЕНТ "ПОЛИТИЧЕСКИ НАУКИ", НБУ, от който ще научите:

   

   

   

  част 2

   

 • Подкаст. Д-р Жюстин Томс, преподавател в департамент „Медии и комуникация“, НБУ
 •  

  Подкаст. Д-р Жюстин Томс, преподавател в департамент „Медии и комуникация“, НБУ

   

 • Документални интервюта относно съставянето на глава "Съдебна власт" в действащата Конституция на Република България
 • Партньори: Нов български университет и Съюз на съдиите в България Финансираща институция: Фулбрайт

  България Кратко описание: Проектът има за цел да събере свидетелства на живи участници в процеса на създаване на Конституцията от 1991 г., с фокус върху темата за съдебната власт. Търси се изясняване на процеса на създаване на конституцията като идеи и текстове и се поставя акцент върху проблемите, които доведоха до многократните изменения и допълнения на глава шеста „Съдебна власт“. Специално внимание се отделя на това каква е била визията за мястото и ролята на прокуратурата. Екип: За осъществяването на проекта е използван академичният и технически потенциал на Нов българските университет. В екипа участват преподавателите по конституционно право проф. Екатерина Михайлова и доц. Деяна Марчева, които осъществиха подготовката на интервютата, вкл. анализ на стенограми, протоколи и документални архиви от периода 1990-1991 г., избор и уговаряне на интервюирани, обобщаване на находки и изводи от свидетелствата и т.н. Водещ на интервютата е проф. д-р Екатерина Михайлова. Режисирането, заснемането, обработването и монтажът на интервютата е осъществен от Радио-телевизионния център на НБУ в екип: режисьор Борислава Димова, оператори Петър Петров и Радослав Бадовя, звукорежисьр Димитър Бенков, монтажист Йосиф Кокончев.

   

   

   

   

   

    

   

   

   

    

 • „Анимационно предизвикателство: НБУ на 30 години“
 •  

   

   

   

 • "Сън на Мома" - песен, създадена от студенти на деп. "Музика"
 • В рамките на Летен семестър в НБУ 2020/2021 в РТЦ се проведе семинар "ROUND KEYBOARD" с водещ гл. ас. д-р Златка Ангелова, преподавател в департамент "Музика". В семинара участваха студенти от БП "Музика" от различни специалности - композиция, компютърно музициране, пиано, поп и джаз пеене, тонрежисура, БП "Кино и телевизия", звукорежисьор, гост-лектор, гост-оператор. По време на практическото си обучение студентите създадоха музикално произведение и реализираха видеоклип - "Сън на Мома". 

   

 • Телевизионно предаване "Година първа в НБУ"
 •  

  „Година първа в НБУ“ е информационно видео, част от виртуалните дни на отворените врати в НБУ. Предаването разкрива повече от университетския живот и НБУ.

   

  В осъществяването на продукцията участват студенти от БП Кино и телевизия. Предаването е заснето в радио-телевизионния център на НБУ от екип в състав: проф. Людмил Христов, гл.ас. д-р Николай Милев, Елена Гюрова, Петър Петров, Димитър Бенков, Петко Якимов.

   

   

 • Телевизионно предаване „Професия: Студент“
 •  

  Начална и финална шапка, тематични видеозаставки, музикални теми за графичните опаковки, оригинална плочка за надписи с логото на НБУ, фонова музика за репортажи, саундефекти и графични транзишъни за преходи, монтажни фрази от имиджови кадри за покрития на изработените репортажи и теми, както и фонови визуални подложки си анимирани лийкове под сплитсрийн на дискусиите, тематичен декор – тв сет, запис на стриймовете от всички камери и микс от тв студиото на РТЦ на анонси, ръководени от режисьорска апаратна, сваляне и прехвърляне на няколко часа заснет материал, обработка и синхронизация на картината със записания звук, постпродукционна обработка на цялата звукова картина, монтаж и редакция на заснетия материал в постпродукционно студио и цветови корекции за изравняване на общата картина, конвертиране и стабилизация на неясни и нестабилни изображения.

  Използвана е цялата налична снимачна техника на РТЦ, както и голяма част от мобилната техника на УФЦ на НБУ – камери, осветление, звукозаписна техника.

  Програмите, чрез които се засне и монтира проекта бяха –  Adobe Premiere Pro, Avid Media Composer u After Effects.

   

   

 • Серия от 12 предавания "Времето на Европа"
 • Проектът „Времето на Европа“ поставя на дневен ред дискусия за възстановяване на европейските икономики след пандемията. Идеята за дебата е на Лабораторията за публични политики към департамент „Политически науки“ на НБУ. В 12 видео интервюта доц. д-р Антоний Гълъбов разговаря с водещи фигури от сферата на частния бизнес, синдикалните организации, европейската интеграция, журналисти - хора с различна гледна точка към амбициозната стратегическа програма на Европейската комисия „Следващо поколение ЕС“.

   

  Времето на Европа с гост еврокомисаря Мария Габриел Еп. 01  Времето на Европа с кмета на София, Йорданка Фандъкова и Малина Едрева Еп. 03

   

  Времето на Европа с Моника Панайотова и Калин Манолов Еп. 04


   

  Времето на Европа с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев Еп. 05


   

   

  Времето на Европа с доц. Георги Лозанов и проф. Александър Кьосев Еп. 06


   

  Времето на Европа с доц. Татяна Томова и Александър Кашъмов Еп. 07


   

  Времето на Европа с Любов Панайотова и Юлиана Николова Еп. 08

   

   

  Времето на Европа с доц. Иван Иванов и Борис Станимиров Еп. 09


   

  Времето на Европа с доц. Красен Станчев и Петър Ганев Еп. 10


   

  Времето на Европа с Радосвет Радев и Иван Нейков Еп. 11


   

  Времето на Европа с проф. Нели Огнянова и Мария Юрукова Еп. 12


   

 • Заснемане на серия от 3 видеа с дипломни проекти (музикални изпълнения) на дипломанти от Департамент Музика + реализиране на 1 бр. рекламно видео.
 •  

  В рамките на серията са заснети дипломни проекти на студенти от департамент Музика - Мила Цанкова и Ана-Мария Иванова. Записани са реализирани на живо в тон-режисьорското студио от студенти, тонрежисьори, от департамент Музика (Бойко Николов Даскалов, Енчо Найденов Найденов, Мартина Светославова Попова, Валентин Николаев Николов) и тон-режисьора на РТЦ Димитър Бенков. Те са реализирали конкретно аудио записа. Видеозаписите са осъществени с участие на студенти по фотография (Анабел Могадам, Антон Василев, Валентин Петков, Габриела Илиева, Лилия Панайотова, Милена Янкова, Теодора Чифильонова) под ръководството на гл.ас. д-р Енчо Найденов. 

   

   

   

   

  Линк към рекламно видео с кадри от РТЦ и работен процес:

  https://www.facebook.com/officialNBU/videos/334851337947781

   

 • Международен анимационен филмов маратон 10 филма за 10 дни 2021 (10х10х21, 15-26 февруари 21). Общ брой реализирани анимации: 125 бр.
 • За девета поредна година студенти на НБУ от програмите по анимационно кино участваха в Международния анимационен
  филмов маратон „10 филма за 10 дни“.

   

  В инициативата се включиха студенти по анимация от Шотландия, Англия, Тайван, Холандия, Италия и България. Всеки ден в маратона студентите разполaгаха с 24 часа, за да измислят и реализират кратка миниатюра. В проекта се участваха 19 студенти на НБУ, които успяха да създадат общо 125 кратки анимации за периода на филмовия маратон.

   

   

   

  Проектите, създадени от студентите на НБУ  могат да бъдат видяни  в платформата:

   

  https://vimeo.com/channels/10x10x21nbu

   

 • Рекламна академия (22-26 февруари 2021), 16 реализирани аудио записа на глас и звук в реклами.
 •  

  В рамките на формата, студентите работят на малки екипи, общо в 18 отбора. Всеки от тях създава под менторството на хора от бизнеса конкретна комуникационна кампания, в рамките на която се разработват и представят и конкретни творчески продукти – телевизионни и радио реклами, ключови визии, банери и т.н. За целите на техните проекти в тон-режисьорското студио са реализирани 16 аудиозаписа на глас и звук в реклами.  

   

   https://www.youtube.com/channel/UCcwIf9aAOCVZ_c-pJWDRCiA 

   

  Отбор 1, Рекламна академия 2021

   

   

 • „Академия за жени предприемачи“ – обръщение на Ректора на Нов български университет проф. д-р Пламен Дойнов
 •  

  В продължение на четири месеца 35 жени от цялата страна с идеи за собствен бизнес се обучават напълно безплатно как да развият проектите си и да ги превърнат в реалност. Техни ментори са водещи преподаватели от Нов български университет и представители на бизнеса.

   Видео обръщението на Ректора на НБУ е реализирано от Петко Якимов – оператор, постпродукция и дигитален композитинг на заснетия материал, в това число: цветна сепарация тракинг и врязване на плакатното изображение на кампанията зад говорещия, съобразно позицията на всяка една камера. Тонрежисьор и аудио пост-продукция на видеото: Димитър Бенков.

   

   

 • ЗАСНЕМАНЕ НА ПРЕЗЕНТАЦИОННИ-РЕКЛАМНИ ВИДЕА НА МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА "АНИМАЦИОННА РЕЖИСУРА”
 •  

   

   

  Запис и последваща видеообработка, монтаж на кадри от работен процес и поставяне на плочки с информация. 

   

   

 • Запис на глас за информационни видеоклипове на НБУ
 •  

   

   “Добре дошли в Нов български университет!” (обща информация за бакалавърските програми):

   

   

   “Общообразователни курсове в НБУ”:

   

   

   Запис и обработка на глас за информационни видоклипове на НБУ, посветени на e-student, бакалавърските програми на НБУ и общообразователните курсове. Записите са осъществени в тон-режисьорското студио на НБУ. Актьор: Петър Байков.

 • Запис на дублаж с актьора Веселин Мезеклиев във видео по повод 80 години от рождението на проф. Богдан Богданов
 •